İş Seyahatleri

Afrikaya ayak basış – Güzel ülke Etyopya (Bölüm 1)

Ethiopia

Mayıs ayındaki Bangladeş ve Hindistan iş gezisinin son ayağını Etiyopya’da tamamladım. Aslında Etiyopya planım Temmuz ayı ortası gibiydi , o zamana kadar da biraz araştırma yapıp kendimi gezi için hazırlarım diye düşünmüştüm. Ama son dakika değişiklikleri ile kısmet mayıs sonu imiş.

Şangay’dan Etiyopya’ya Ethiopia Airlines (Star Alliance üyesi)  ile direk uçabilirsiniz. Uçaklar bayağı konforlu ve de yeni. Ülkenin GDP’sinde havayolu büyük rol oynamakta. 00:25’de kalkan uçak ertesi gün sabah saat 7:00’de Addis Ababa’ya ulaşıyor. Havaalanı şehir içine çok yakın, ben kalacağım otele yaklaşık 20 dakikalık araba yolculuğu ile vardım.

Addis Ababa Etiyopyanın başkenti. 1887 yılında başkent olarak kurulmuş. İsmi Amharic dilinde ‘yeni çiçek’ anlamına geliyor.Deniz seviyesinden 2500 metre yukarda olduğu için ilk bir kaç gün kendinizi çok zorlamadan, bol bol su içerek yüksekliğe alışmanız tavsiye ediliyor. Genelde bu tür yükseklikler sağlıklı insanları daha kolay vuruyor (sigara kullanmayan ) baygınlık tarzı durumunda hastanede oksijen bile vermeleri gerekebiliyor.Neyseki vücudumun yüksekliğe alışmasında bir sorun çıkmadı. Hatta otele vardıktan sonra çok zorlamadan hafif tempo koşumu bile  yapabildim.

Başkent Addis Ababa’nın sıcaklığı sabah erken saatlerde biraz serin olsa da ilerleyen saatlerde eğer yağmur yoksa yerini mavi gökyüzü ve ılık bir havaya bırakıyor.Averaj sıcaklık 16 derece civarında. Popülasyon olarak da Addis Ababa Etiyopyanın en kalabalık şehirlerinden biri.Nüfus 2008 yılında 3.3 Milyon civarındaymış. Etyopya ise Afrikada ikinci büyük nüfusa sahip ülke. Toplam nüfus 86.5 Milyon.  Şehir ve de ülke epeyce engebeli. Uzun süre Asya’da kalınca tepeler, yokuşlar size değişik geliyor.

Bu arada önemli bir bilgi, Etiyopya’ya gelmeden önce mutlaka sarı humma ya da yellow fewer’dan korunmak için aşı yaptırmış olmanız lazım. Yoksa giriş’de sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Addis’de gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce bir iki dip not düşeyim genel şehirle ve kültür ile ilgili;

# Etyopya Afrika kıtasında boyunduruk altına girmemiş tek ülke. 5 yıl kadar İtalyanlar burayı ele geçirmek istemişsede bunu gerçekleştirememişler. Bu nedenle de halk çok gururlu. Ülke kendi elektriğini üretebiliyor,hatta Sudan ve Kenya’ya da elektriğini satıyor. Ama elektriği dağıtma ağı henüz çok yagın değil.

# Ülke nüfusunu  hem müslüman hem de hristiyanlar oluşturmakta.

# Etyopya halkı taze çiğ et yemeği seviyor.Müslüman ya da Hristiyan kasapların çoğunda arka tarafta ufak bir restorantları oluyor. Taze taze kesilmiş etler hemen arka taraftaki restorant bölümlerinde müşterilerine pişirilmeden servis ediliyor. Bu gelenek özellikle düğünlerde de karşınıza çıkıyor.

# Addis Ababa’da trafik ışıkları yaklaşık bir senedir var. Trafik kazaları da epeyce fazla oluyormuş. Bu nedenle emniyet kemeri takma konusunda epeyce hassaslar. Arkada otursanız bile mutlaka kemer takmanızı istiyorlar.

# Yine her gelişen ülke ve şehirde olduğu gibi her yer inşaat kaynıyor. İnşaat sektörü lokal ve Çinli firmalardan oluşmakta. Buna rağmen halkın çoğunluğu teneke evlerde yaşamakta. Yavaş yavaş bu alanları boşaltıp yerlerine yüksek binaları dikmeye başlamışlar.

IMG_7043   IMG_7045

# Transportation için de hem lokal hem Çinli firmalardan yardım alınmış. Şehirleri birbine bağlayacak demiryolları bitmek üzere. Devlet şu ana kadar yol yapımı ve toplu taşımacılık konusunda bayağı iyi çalışmış. Bizim bildiğimiz tarzda minibüsleri, taksileri hatta yeryüzünde giden metroları ve de düzgün yolları var.

# Etyopya kahvesi çok ünlü. Gittiğiniz her yerde mutlaka öncelikle kahvenin tütsülü kokusunu sonrasında da mutlaka kahve serominisi görebilirsiniz.

IMG_7110   IMG_7146   IMG_7144

IMG_7091   Tamoca_grande

# Etyopya’nın ihracaat büyümesinin büyük miktarı çiçek ihracaatından gelmekte. Şehrin farklı yerlerinde çiçek seralarını görmeniz mümkün.

Addis Ababa’ gezilebilecek bir kaç yer , ben maalesef çok yoğun bir program sebebiyle pek bir yere gidemedim ama mutlaka bir sonraki sefere aşağıdaki lokasyonları listeme alacağım.

Alışveriş :

Merkato : Kalabalık ve tamamen lokal ürünlerin satıldığı açık pazar. Hırsızlık olaylarına karşı dikkat etmeniz tavsiye ediliyor. Hediyelik eşya, baharat ve farklı çeşit ürünlerin bulunduğu açık pazar güzel bir tecrübe olabilir.

merkato 2    merkato

Shiromeida : Etyopyan kültürel kıyafetlerinin üretildiği ve de satıldığı yer. Bir sürü mağazadan oluşan ama hemen hemen aynı tarz ürünlerin satıldığı yer.

Shiromeida   shi

Ve tabiiki müzeleri,

Etnoloji Müzesi , National Müze ve Red Terror Martyrs Müzesi (kırmızı terör şehit müzesi)

National Müze’de ilk insan Lucy’yi görmeniz mümkün. Ben gitmeyi çok istesem de vakitsizlikten gidemedik. Ama hem bu müze hem de Red Terror Martyrs müzesi bence mutlaka görülmeli.

Bu bir haftalık ziyaretimde Addis Ababa dışında iş için farklı iki şehri görme fırsatım da oldu. Bunlardan birisi Addis’in kuzey’inde bulunan Tigray bölgesinin başkenti Mekele , diğeri ise Addis’in güney’inde bulunan Hawassa. Bu iki şehre de uçak yoluyla gidebilirsiniz. Mekele için Etyopya Havayolunun tarifeli uçakları mevcut. Hawassa için ise iki günde bir olacak şekilde tarifeli uçak gidip gelecek. Biz zaman kısıtlığı yüzünden charter uçak ile gidip, yeni yapılmış olan havaalanını test ettik. Bayağı maceralı idi 🙂

IMG_7152   IMG_7229

Özellikle Hawassa’ya olan uçak yolculuğumuz biraz hareketli geçse de Hawassa’nın doğal güzelliği beni büyüledi.İşte size bir kaç kare ..

IMG_7209   IMG_7207   IMG_7205

Bu gezide beni yalnız bırakmayan, benimle bıkmadan ilgilenen sevgili iş arkadaşlarıma da burdan selamlar & sevgiler. Türkler her yerde 🙂

You Might Also Like

6 Comments

  1. dincerm

    June 3, 2016 at 3:24 pm

    Etiyopya kahvesi ile Endonezya’nin meshur Kopi Luwak kahvesini karsilastiracak olursaniz, hangisini tavsiye edersiniz? 🙂

    1. nippur

      June 8, 2016 at 3:55 pm

      https://www.researchgate.net/publication/248425814_Composition_and_properties_of_Indonesian_palm_civet_coffee_Kopi_Luwak_and_Ethiopian_civet_coffee

      Walla ben daha cok cay tercih ettigim icin benim yorumlarim cok dogru olmaz diye dusunuyorum 🙂 Kopi Luwak hem fiyatsal hem de yapilis itibariyle Etyopya kahvesinden hayli farkli 🙂 Kisiye gore cok degiskenlik gosterebilir.

  2. Nuray

    June 8, 2016 at 3:17 am

    Çok farklı bir coğrafyada bir hafta geçirmek bence hoş olmalı yazıdan da bu duyguya kapıldım. Ne güzel değişik yerleri iş nedeniylede olsa gezmek görmek.Bizde güzel yazılarınızla gezmiş gibi oluyoruz.Sağolun varolun…

    1. nippur

      June 8, 2016 at 4:09 pm

      Farkli bir cografyayi gormek ve de farkli bir kultur ile tanismak gercekten cok guzel. Ozellikle de yillarca Asya kulturunun icinde olunca her sey cok farkli ama bir o kadar da enteresan 🙂

  3. Mustafa Erhan Ersoy

    June 8, 2016 at 1:00 pm

    Çok iyiymiş, ben de istiyorum ben de 🙂

    1. nippur

      June 8, 2016 at 4:10 pm

      Bir dahaki gidisimde haber vereyim mi 🙂

Leave a Reply